Skip to main content

Sustainability and Environment

Sustainability and the environment are vital to this project.

Considerations for the Stadium for Bath are broad and include environmental, socio-economic, culture, community and construction.

Bath and North East Somerset Council are committed to reducing air pollution, traffic and congestion in the historic city centre.

 

In order to achieve their objectives, significant investment is required in traffic management measures, including electric vehicles. These aspirations are reflected in a growing social conscience over issues of sustainability and the environment. There is a shared desire for clean air and travel.  A very current issue for the city is how to provide charging facilities for electric vehicles without doing harm to the historic streetscape.

 

Stadium for Bath will deliver part of the solution by providing a concealed underground car park in a location that is convenient for the city centre yet easily accessible from major approaches without the need to drive through the historic core.

The car park will include the EV infrastructure to facilitate a rapid growth in provision as demand increases. By almost doubling the city centre EV provision immediately the prospect of electric car ownership for Bath residents becomes a reality and the appeal for zero carbon visitors increases whilst reducing the burden on the historic core and reducing pollution. Stadium for Bath is also committed to providing extensive accessible spaces and provision for bicycles.

 

The opportunity to lead the way in sustainability goes much further than transport initiatives. The stadium is a ‘Stadium for Bath’ with a role to play in leading and informing the city’s response to the climate emergency. As the design has evolved we’ve taken great care to minimise carbon footprint both in terms of construction and in-use. In choosing materials we’ve considered their embodied energy and their ability to be recycled in the future. Careful design of the building envelope will minimise heat losses. The inclusion of photovoltaic cells on the roof will generate carbon-free electricity. Water consumption will be minimised by low flush toilet cisterns and aerated taps. The landscape design provides not only for enhanced wildlife habitats, but will also facilitate educational opportunities in the range of plants and the bugs and insects it will attract.

Our sustainability ethos runs through every aspect of Stadium for Bath and builds on our continuing work to reduce our carbon footprint – our work to eradicate single use plastics, the use of solar thermal heating and rainwater recycling at Farleigh House – a continual drive to promote health and wellbeing whilst reducing our carbon emissions.